Մանկական սնունդ
ԵԳԻՊԱՑՈՐԵՆԻ ՁՈՂԻԿՆԵՐՈՎ ՏՈՐԹ
Բաղադրիչներ.
եգիպտացորենի ձողիկներ – 200 գ,
իրիս – 0,5 կգ,
կարագ – 200 գ
Նախ կաթսայի մեջ հալեցնել կարագը: Ավելացնել իրիսները: Անընդհատ խառնել, այլապես իրիսները կկպչեն կաթսայի հատակին: Հենց որ միատարր զանգված ստացվի, կաթսայի մեջ լցնել եգիպտացորենի ձողիկները:
ՏՈՆԱԿԱՆ ՏՈՐԹ «ՍԵՊՏԵՄԲԵՐԻ 1»
Բաղադրիչներ.
թթվասեր – 200 գ,
շաքարի փոշի – 0,5 բաժակ,
ժելատին – 40 գ,
ելակ, ազնվամորի, հապալաս, կարմիր հաղարջ – 150 գ,
կարմիր հաղարջի ճյուղեր – 2 հատ,
ալյուր – 100 գ,
շաքարավազ – 100 գ,
կարագ - 100 գ,
ձու – 2 հատ,
վանիլային շաքարավազ – 1 թ. գդ.,
փխրեցուցիչ – 1 թ. գդ.
Տապակը յուղել: Ալյուրը մաղել, խառնել փխրեցուցիչի հետ: Ավելացնել փափկած կարագը, սովորական և վանիլային շաքարավազը: Խառնել, ստացված փափուկ խմորը լցնել տապակի մեջ և թխել 170 աստիճանում կես ժամ: Ժելատինի վրան կես բաժակ եռացրած սառը ջուր լցնել, թողնել 20 րոպե: Թթվասերը հարել շաքարի փոշու հետ: Ժելատինը մարմանդ կրակին դնել, խառնել, մինչև ձուլվի, աստիճանաբար, անընդհատ խառնելով, լցնել թթվասերի վրա և թողնել սառչի: Հատապտուղները լվանալ, չորացնել, ելակները 2–3 մասի բաժանել: Սառած բիսկվիթը մանրացնել: Խորը ամանի մեջ պոլիէթիլենային տոպրակ դնել այնպես, որ ծայրերը կախվեն դեպի դուրս: Հատակին մի քիչ պտուղներ դնել, շարել մի շերտ բիսկվիթ: Կրկնել, մինչև մթերքը վերջանա: Վրան լցնել ժելատինով թթվասերը, տոպրակի եզրերով ծածկել և չորս ժամով դնել սառնարանի մեջ: Չորս ժամ անց հանել սառնարանից, շուռ տալ ափսեի վրա և տոպրակը հեռացնել: Զարդարել հաղարջի ճյուղերով:
ՔԱՂՑՐ ՊԱՆՐԻԿ
Բաղադրիչներ.
կաթնաշոռ – 500 գ,
թթվասեր – 100 գ,
ձու – 2 հատ,
սպիտակաձավար (манная крупа) – 1 ճ. գդ.,
շաքարավազ – 0,5 բաժակ,
վանիլ,
շոկոլադ – 100 գ,
միջուկի համար.
կակաո – 2 ճ. գդ., (ընկույղ, չամիչ, չիր, շոկոլադ)
Թթվասերը, կաթնաշոռը, ձուն, սպիտակաձավարը, շաքարավազը, վանիլը խառնել: Բլենդերով ստանալ համասեռ խառնուրդ: Ըստ ճաշակի ավելացնել ընկույզ, կակաո, չամիչ: Տապակի վրա փայլաթիթեղ դնել, լցնել կաթնաշոռի զանգվածը, հարթեցնել մակերեսը: Տապակը դնել մեկ ուրիշ ամանի մեջ, որն ավելի մեծ և խորն է: Մեծ ամանի կիսով չափ ջուր լցնել: Տապակները դնել ջեռոցի մեջ, եփել կես ժամ 160°C-ում: Հանել, սառեցնել, դնել սառցախցիկը 30-40 րոպե: Սառած կաթնաշոռը զգուշորեն հանել, փայլաթիթեղը հեռացնել: Դանակը տաք ջրում պահել, կտրատել, շարել ափսեի մեջ: Շոկոլադը գոլորշու վրա հալեցնել, լցնել կաթնաշոռի շերտիկների վրա: Կստացվեն կաթնաշոռի միջուկով կոնֆետներ:
ԴԴՈՒՄՈՎ ՇԻԼԱ
Բաղադրիչներ.
դդում – 1 կգ,
կաթ – 150 գ,
բրինձ – 125 գ,
շաքարավազ – 50 գ,
կարագ – 2 ճ.գդ.,
մաղադանոս, սամիթ, աղ
Դդումի սերմերն ու կեղևը հեռացնել, խորանարդիկներով կտրատել, եփել կաթի և կարագի մի մասի հետ: Ավելացնել լվացած բրինձը, շաքարավազը, աղը, եփել մարմանդ կրակի վրա մինչև պատրաստ լինի: Մատուցելուց առաջ մի կտոր կարագ դնել շիլայի վրա, զարդարել կանաչիով:
ԿԱԹՆԱՇՈՌ ՓՈՔՐԻԿՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ
Բաղադրիչներ.
կեֆիր 0,5%-անոց – 1 տուփ
Կեֆիրի տուփը ողջ գիշեր թողնել սառնարանում: Առավոտյան հանել, փաթեթավորումը կտրել, սառցակալած կեֆիրը դնել քամիչի վրա, որը ծածկված է սրբիչով: Հալվելուց հետո քամիչի մեջ կմնա համեղ և օգտակար կաթնաշոռ Ձեր փոքրիկի համար: Կարելի է ավելացնել մրգեր, եթե երեխան շատ փոքր չէ, նաև շաքարավազ, թթվասեր, մեղր:
ՀՆԴԿԱՁԱՎԱՐԻ ՇԻԼԱ
Բաղադրիչներ.
հնդկաձավար – 2 բաժակ,
ջուր – 4 բաժակ,
բուսայուղ – 1.5 ճ.գդ.,
աղ
Հնդկաձավարը երկու-երեք անգամ լվանալ: Չոր թավան տաքացնել, հնդկաձավարը բովել չորս-հինգ րոպե, մինչև այն դառնա ոսկեգույն: Կաթսայի մեջ ջուր եռացնել, աղ խառնել: Հնդկաձավարը լցնել եռացող ջրի մեջ: Փրփուրը պարբերաբար վերցնել: Բուսայուղ ավելացնել, եփել հինգ-վեց րոպե: Եփվելուց հետո կափարիչով ծածկել կաթսան, թողնել մի քանի րոպե:
ԾԱՂԿԱԿԱՂԱՄԲՈՎ ԱՊՈՒՐ ՓՈՔՐԻԿԻ ՀԱՄԱՐ
Բաղադրիչներ.
ծաղկակաղամբ – 400 գ,
սոխ – 1 հատ,
սխտոր – 2 պճեղ,
կարտոֆիլ – 400 գ,
դափնու տերև – 1 հատ,
ուրց,
բանջարեղենի արգանակ – 2 ճ.գդ.,
կարագ – 30 գ,
կանաչի,
աղ, պղպեղ, բուսայուղ
Ծաղկակաղամբը բաժանել մասերի: Կարագն ու բուսայուղը միասին տաքացնել թավայի մեջ, ծաղկակաղամբը տապակել, հանել յուղից: Սոխն ու սխտորը կտրատել: Նույն յուղի վրա մի քիչ ավելացնել, լցնել ուրցը, տապակել սոխն ու սխտորը: Կաթսայի մեջ լցնել կտրատած կարտոֆիլը, արգանակը, դափնու տերևը: Աղ, պղպեղ ցանել, եփել, մինչև կարտոֆիլը փափկի: Ավելացնել ծաղկակաղամբը, կտրատած կանաչի լցնել, խառնել: Մատուցել թթվասերի հետ:
ԴԴՈՒՄՈՎ ՄԱՆԿԱԿԱՆ ԱՊՈՒՐ
Բաղադրիչներ.
բանջարեղենի արգանակ — 500 մլ,
դդում — 750 գ,
սոխ — 2 գլուխ,
սխտոր — 2 պճեղ,
մշկընկույզ — 1/4 թ.գդ.,
սերուցք — 3 ճ.գդ.
Նախ եփել բանջարեղենի արգանակ: Կաթսայի մեջ ջուր լցնել, եռալուց հետո մեջը գցել սոխ, գազար: Եփվելուց հետո գցել դափնու տերև, աղ ցանել: Ավելացնել հատիկ պղպեղ: Արգանակը քամել: Կես լիտր ջրով բացել արգանակը, նորից դնել կրակին: Դդումը կտրատել, լցնել եռացող արգանակի մեջ: Կտրատել սոխը, նույնպես լցնել ապուրի մեջ: Սխտորը ճզմել ապուրի մեջ: Եռալուց հետո կրակն իջեցնել, եփել մինչև դդումի փափկելը: Եփված բանջարեղենը հանել ջրից, բլենդերով խյուս դարձնել: Խյուսի մեջ մշկընկույզ լցնել, աղ անել: Լցնել ափսեների մեջ, բարակ շիթով ավելացնել սերուցքը: Մատուցել տաք չորահացի հետ:
ՄՐԳՈՎ ՎԱՐՍԱԿԻ ՇԻԼԱ
Բաղադրիչներ.
խնձորի հյութ – 500 մլ,
վարսակի փաթիլներ – 200 գ,
տանձ կամ խնձոր կամ բանան – 1 հատ,
զարդարելու համար.
տանձ կամ խնձոր կամ բանան- 1 հատ,
կարագ – 1 ճ. գդ.,
դարչին – 1/4 թ.գդ.,
մեղր
Խնձորի հյութը եռացնել կաթսայի մեջ, ավելացնել վարսակի փաթիլները, եփել շիլան, մինչև պատրաստ լինի: Տանձը քերիչով անցկացնել, լցնել շիլայի մեջ: Մյուս տանձը շերտատել, տապակել կարագով, կարմրեցնել: Վրան մեղր և դարչին լցնել ըստ ցանկության: Կարելի է առանց վերջիններիս: Շիլան մատուցել տանձի կտորների հետ: Շիլան կարելի է եփել ինչպես ջրով, այնպես էլ կաթով:
ՇԻԼԱ «ԱՐԵՎ» ՓՈՔՐԻԿՆԵՐԻ ՀԱՄԱՐ
Բաղադրիչներ.
բրինձ,
կաթ,
դարչին – մի պտղունց,
շաքարավազ,
կարագ,
գազարի հյութ – 1-2 հատի,
թթվասեր կամ սերուցք
Բրնձով շիլա եփել: Վերցնել մեկ բաժին բրինձ և երեք բաժին կաթ: Ավելացնել շատ քիչ դարչին, շաքարավազ, կարագ: Գազարի հյութը քամել: Խառնել սերուցքի կամ թթվասերի հետ: Խորը ափսեի մեջ շիլա լցնել, մեջտեղում գդալով լցնել գազարի հյութը: Չոփիկով կամ փոքր գդալով ճառագայթներ անել շիլայի մեջ: «Արևը» պատրաստ է:
ՎԱՖԼՈՒՑ ԵԼԱԿՆԵՐ
Այսօր բոլոր բաղադրատոմսերը մանկական են և մանուկների համար: Բաղադրիչներ.
վաֆլի - 6 տուփ, 500 գ,
ձու – 3 հատ,
ճակնդեղի թարմ քամած հյութ – 1 ճակնդեղի,
շաքարավազ – 1/2 բաժակ
Վաֆլին քերիչով կամ մսաղացով անցկացնել: 3 թարմ դեղնուցները մի փոքր հարել պատառաքաղով, դանդաղ լցնել վաֆլու վրա: Լավ խառնել, ելակի ձև տալ: Մեկ առ մեկ մտցնել ճակնդեղի հյութի մեջ, հետո` շաքարավազի մեջ: Իբրև պոչիկ կարելի է տերև կամ եղևնու փուշ դնել: Պատրաստի հատապտուղները 2-3 ժամ դնել սառնարանի մեջ:
ԱՂՑԱՆ «ՊԻՆԳՎԻՆ»
Բաղադրիչներ.
պահածոյացված սաղմոն (горбуша) – 1 տուփ,
սոխ – 1 գլուխ,
եփած բրինձ – 100 գ,
պինդ պանիր – 150 գ,
ձու - 5 հատ,
քաղցր պղպեղ և անկորիզ ձիթապտուղներ զարդարելու համար,
մայոնեզ
Սոխը մանրացնել, պանիրը քերել, ձուն պինդ խաշել, սպիտակուցները դեղնուցներից առանձնացնել: Պահածոյացված սաղմոնի ավելորդ հեղուկը քամել, դնել ափսեի վրա: Վրան լցնել մանրացրած սոխը, վրան մայոնեզ քսել: Հաջորդ շերտը եփած բրինձն է, վրան մայոնեզով ծածկել: 3-րդ շերտը մանր քերիչով անցկացնրած դեղնուցն է, վրան` մայոնեզ: 4-րդ շերտը պինդ պանիրն է, մայոնեզով ծածկված: 5-րդ շերտը մանր քերած սպիտակուցն է: Ձիթապտուղներով և կարմիր պղպեղով զարդարել և պինգվինի տեսք տալ աղցանին:
ԱՊՈՒՐ ՓՈՔՐԻԿԻ ՀԱՄԱՐ
Բաղադրիչներ.
հավի կամ հնդկահավի միս,
կարտոֆիլ – 1 հատ,
ծաղկակաղամբ – մի քանի կտոր,
գազար – 1 հատ,
խնձոր – մի կտոր
Բոլոր բաղադրիչները կտրատել: Խնձորը եփել գոլորշու վրա: Մնացած մթերքը եփել միասին: Փափկելուն պես տրորել, խյուս դարձնել, եփված ջրին խառնել: Կարելի է մի կտոր կարագ դնել, շատ քիչ աղ անել:
ՄԱՆԿԱԿԱՆ ԿՈՏԼԵՏՆԵՐ
Բաղադրիչներ.
հավի կրծքամիս – 1 հատ,
ձու – 2 հատ,
սպիտակաձավար (манка) – 2 ճ.գդ.,
ալյուր – 2 ճ.գդ.,
մայոնեզ կամ թթվասեր – 1 ճ.գդ.,
աղ, պղպեղ,
բուսայուղ
Հավի միսը մանր կտրատել: Ձուն հարել, համեմել աղով, պղպեղով, ավելացնել սպիտակաձավարը, մայոնեզը, ալյուրը, խառնել: Թողնել մի քանի րոպե,մինչև որ սպիտակաձավարը ուռչի: Գդալով վերցնել, տապակել տաք բուսայուղի մեջ, երկու կողմից կարմրեցնել: Մատուցել հնդկաձավարի կամ բրնձի խավարտի հետ:
ԿԱԹՆԱՇՈՌՈՎ ՊՈՒԴԻՆԳ
Բաղադրիչներ.
կաթնաշոռ – 300 գ,
ձու – 2 հատ,
շաքարավազ – 1/3 բաժակ,
սպիտակաձավար ( манки) – 2 ճ.գդ.,
չամիչ – 50 գ,
կարագ – 50 գ
Սպիտակուցները դեղնուցներից առանձնացնել և հարել շաքարավազի հետ: Դեղնուցն ու կաթնաշոռը խառնել: Կաթնաշոռին ավելացնել սպիտակաձավարը, փափուկ կարագը և չամիչը, խառնել: Ավելացնել սպիտակուցը` անընդհատ խառնելով: Թխել տաք ջեռոցում մոտ 15 րոպե: Վրան շաքարի փոշի ցանել: Մատուցել մուրաբայի հետ:
ԿԱՐԱՄԵԼ ՓԱՅՏԻԿԻ ՎՐԱ
Բաղադրիչներ.
ջուր – 2 ճ.գդ.,
շաքարավազ – 4 ճ.գդ.,
բուսայուղ,
կիտրոնի հյութ – 1 ճ.գդ.
Ջուրը խառնել շաքարավազին, լցնել փոքրիկ կաթսայի մեջ: Ավելացնել կիտրոնի հյութը, դնել գազօջախին: Եփել մինչև թանձրանա: Զանգվածը պիտի դառնա բաց շագանակագույն: Հետո վերցնել կրակից, խառնել մոտ երեսուն վայրկյան, լցնել պատրաստված կաղապարների մեջ, որոնք նախապես բուսայուղով պատած են: Ամեն մեկի մեջ մի փայտիկ տնկել: Թողնել անշարժ սառչի: Սա մոտավորապես մեր մանկության շաքարաքլորն է, կարելի է օգտագործել նաև իբրև տորթերի զարդարանք:
ԲՐՆՁՈՎ ԴԴՈՒՄՈՎ ՇԻԼԱ
Բաղադրիչներ.
բրինձ – 1 բաժակ,
ջուր – 2.5 բաժակ,
դդում – 150-200 գ,
կաթ - 1 բաժակ,
շաքարավազ,
աղ,
կարագ
Բրինձը լվանալ, վրան ջուր լցնել, աղ անել և եփել: Սկզբում կրակը թեժ պահել, եռալուց հետո իջեցնել: Դդումը քերել կամ մանր կտրատել: Կաթսայի մեջ լցնել կաթը և եռացնել: Դդումը լցնել կաթի մեջ, աղ և շաքարավազ ցանել վրան, եփել: Եփել անընդհատ խառնելով, դդումը փափկելուն պես այն տրորել, խյուս դարձնել: Խառնել բրնձին: Լցնել ափսեի մեջ, վրան դնել մի կտոր կարագ: Օգտակար կլինի, եթե մի քիչ չամիչ լցնեք վրան:
ՄՐԳԱՀԱՏԱՊՏՂԱՅԻՆ ՀՅՈՒԹ
Այս հյութը կարող են խմել 10 ամսականից մեծ բալիկները: Բաղադրիչներ.
բալ – 0,5 բաժակ,
հատ – 1 հատ,
սալոր – 5 հատ,
ջուր – 2,5 բաժակ
Միրգն ու հատապտուղները լվանալ, կորիզները հեռացնել, կտրատել: Վրան լցնել եռացած ջուր և եփել մարմանդ կրակով մոտ 10 րոպե: Սառեցնել, կարելի է մատուցել, ձեր փոքրիկը գոհ կմնա: Ցանկության դեպքում մի փոքր կարող եք քաղցրացնել:
ՄԱԿԱՐՈՆՈՎ ԿԱԹՆՈՎ
Բաղադրիչներ.
1.5 լ կաթ,
0.5 լ ջուր,
160 գ մակարոն,
1 ճաշի գդալ շաքարավազ,
20 գ կարագ
Մակարոնը առանձին եփել մինչև կիսաեփ լինի: Կաթը և ջուրը խառնել, հասցնել եռման: Մակարոնները լցնել կաթնային խառնուրդի մեջ և եփել: Երբ եփվի, ավելացնել աղ և շաքարավազ: Մատուցելիս ափսեում մի կտոր կարագ դնել:
|